www.pansportmedical.ro - PanSport Medical - Medicina Sportiva
EFSMA european federation of sports medicine associations
www.medicinasportiva.ro
Newsletter Medicina Sportiva
  english
Societatea Romana de Medicina Sportiva


Home       • Contact       • Manifestări interne       • Revista      • Manifestări externe      • Informatii utile     • Sport




"Medicina Sportiva" Nr.10 - 2007
ARTICOLE ORIGINALE – rezumat
 

Modificările stării de fitness şi parametrilor somatometrici induse de antrenamentul fizic de anduranţă

Cristian Negrea1, Elena Sîrbu2, Sorin Ursoniu3, Claudiu Avram2, Mihaela Oraviţan2, Paul Miron2
1 Disciplina de Igienă, Universitatea de Medicină şi Farmacie, „Victor Babeş”, Timişoara, România
2 Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest din Timişoara, România
3 Disciplina Sănătate Publică, Universitatea de Medicină şi Farmacie, „Victor Babeş”, Timişoara, România

Rezumat. 
  Scopul lucrării: Acest studiu îşi propune să analizeze existenţa unei posibile corelaţii între VO2 max şi parametrii somatometrici în urma unui antrenament de anduranţă la o altitudine medie de 1400m.
Material şi metodă: Am luat în studiu un lot de 12 sportivi, studenţi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Timişoara care au beneficiat timp de o lună de zile de un program de pregătire fizică de anduranţă (programul SEAL). Toţi subiecţii au fost supuşi unui test de efort maximal atât înainte cât şi la 30 de zile de la începerea programului de pregătire fizică. Au fost înregistraţi atât parametri somatometrici cât şi cei ai fitnessului aerob (VO2 max).
  Rezultate: Analiza statistică a datelor subiecţilor incluşi în acest studiu a arătat o creştere extrem de semnificativă a valorilor VO2 max (p<0.001) după o lună de antrenament de anduranţă. Parametrii somatometrici, precum circumferinţa abdominală (p<0.05), greutatea masei adipoase (p<0.05), indicele de masă corporală (p<0.05) şi procentul de ţesut adipos (p<0.01) s-au modificat înregistrând valori mai mici la finalul testării. Toţi parametrii luaţi în studiu au fost corelaţi cu VO2 max şi această corelaţie a fost mai puternică după o lună de antrenament fizic (p<0.01).
  Concluzii: În urma antrenamentului fizic de anduranţă efectuat la altitudine medie am constatat existenţa unei corelaţii directe între parametri fitnessului aerob şi cei somatometrici.


Cuvinte cheie: consum maxim de oxigen, fitness aerob, antrenament de anduranţă, parametri somatometrici, altitudine medie.




top
Realizator Web - Dr.Gabriel Panait Informatiile apartin S.Ro.M.S - persoana contact Dr.Mirela Vasilescu


Sectiunea Societatii Romane de Medicina Sportiva este gazduita si administrata GRATUIT pe www.medicinasportiva.ro  -  a se vedea Termeni si Conditii



www.medicinasportiva.ro
Online din
23 martie 2006
Google
www  www.medicinasportiva.ro
www.medicinasportiva.ro

Website Statistics
Copyright© MedicinaSportiva.Ro & Parteneri. Toate drepturile rezervate.


Back ↑ top